Een halve eeuw Manege Den Toom & D.R.J.V. Arrêche

Een halve eeuw Manege Den Toom en Arrêche, dat is met recht iets wat gevierd mag worden. Zo dachten we ook begin 2010, toen er voor het eerst collectief werd nagedacht over de invulling van het bijzondere jubileum. Diverse thema’s werden opgebracht, ideeën in alle vrijheid gespuid, waarbij de fantasie de vrije loop mocht gaan.

Er werd een lustrumcommissie geformeerd en de eerste stappen werden gezet. In het digitale tijdperk dat in 2011 volledig op stoom is, zijn sociale mediacontacten niet meer weg te denken. Een website en digitale nieuwsbrief werden ontwikkeld, maar ook werd vastgehouden aan de oude vertrouwde communicatiemiddelen zoals het Arrêcheboekje en de jaarlijkse kerstkaart. Daarin werd reeds melding gemaakt van het aanstaande jubileum en werden de leden aangespoord hieraan op welke wijze dan ook een bijdrage te leveren.

Het lustrumlogo kon al tijdens de Samengestelde Wedstrijd in september 2010 worden gepresenteerd, dat sindsdien op diverse kledingstukken en alle andere lustrumuitingen te herkennen is. Als klap op de vuurpijl won voorzitter van de lustrumcommissie Martijn van Kooij de rubriek 90 cm tijdens de SGW. Hij sprong heel overtuigend met Salvation foutloos de cross en het afsluitende springparcours.

Uiteindelijk werden twaalf sponsors gevonden die het lustrum mede mogelijk maakten. Naast deze ondersteunende bedrijven en particulieren werd de zogenaamde Club van 50 opgericht om op die manier leden zelf ook in de gelegenheid te stellen het lustrum te steunen. Voor €50,- komen de deelnemers met hun naam op een prachtig bord, vervaardigd door Peter Geytenbeek, dat onthuld is tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 1 januari 2011.

Het programma

De lustrumcommissie heeft geprobeerd voor ieder wat wils te bedenken. Een unieke veilingavond (Night at the Auction) in februari was het eerste evenement. Deze feestelijke avond was bedoeld om in de stemming te komen, extra aandacht te vragen voor het lustrumprogramma en last but not least als fundraiser om het lustrumbudget een beetje te helpen. Het werd een meesterlijk succes: een enorme opbrengst van €7500,- voor de prachtige kavels die belangeloos beschikbaar waren gesteld door diverse sponsors en particulieren. Veilingmeester Jeroen Leppink bracht de kavels geweldig aan de man met een fantastisch eindresultaat.

Lintjesregen

Op 29 april 2011 was het tijd voor het grote verjaardagsfeest. Vijftig jaar en drie dagen na de oprichting stond een grote reünie op de agenda. Dat deze 50 Years Apéritif samenviel met de jaarlijkse Lintjesregen op 29 april was niet geheel toevallig. Door enkele mensen uit de lustrumcommissie is een jaar lang gewerkt om voor zowel Theo als Louis den Toom een Koninklijke onderscheiding mogelijk te maken. De uitreiking hiervan, die op de ochtend voor de receptie plaatsvond, gaf de dag een wel heel bijzonder tintje. De heren wisten van niets en waren met een smoesje over een televisie-interview naar Zonheuvel gelokt. Aansluitend konden zij zich opmaken voor de receptie. Voor de gelegenheid was de binnenmanege andermaal voorzien van een houten vloer. Een weerzien met vele bekenden volgde. Tijdens de receptie werd Theo door Wilfred Franken benoemd tot erelid van de FNRS. Alles bij elkaar een herinnering om te koesteren!

Toetje

En dat was nog niet alles. Want in mei en juni volgden nog een paar groots opgezette evenementen. In het laatste weekend van mei deed de buitenmanege dienst als camping. Camping Den Toom huisvestte maar liefst 65 kinderen. Een week later was het tijd voor de Family & Friends Day op Landgoed Maarsbergen, waar een groots ridderspektakel plaatsvond.

Het laatste weekend van juni vormde de kers op de slagroom. De binnenmanege deed - als vaker tevoren - dienst als theater, waarin diverse shows werden opgevoerd. Dit alles met de manegegeschiedenis als rode draad. Dus van de oprichting, tot en met de Gouden Springruiters die het geheel afsloten. En met kwinkslagen richting de diverse gebeurtenissen in het verleden, zoals de eerste lessen in de oude buitenmanege, de vele bruidsescortes, diverse acts van weleer, de eigengefokte paarden en de hedendaagse talentenshow die door de KDPV werd opgevoerd. Het was een feestje! En alsof dat niet genoeg was, werd na 3 spetterende showdagen de binnenmanege binnen mum van tijd omgevormd tot feesttempel, waarin tot diep in de nacht heel gezellig gedanst werd.

Boek en film

Ter gelegenheid van het bijzondere jubileum is er een Lustrumboek uitgebracht, met daarin een overzicht van heel veel gebeurtenissen en mensen uit het verleden en van nu. Het boek is nog altijd de bestellen, maar de voorraad slinkt. Dus wees er snel bij!

Van de festiviteiten van dit jaar is een film in de maak. Deze zal later in het najaar verkrijgbaar zijn.

11 augustus 2011
Bestel het Lustrumboek en krijg het thuisgestuurd!

Vanaf vandaag kunt u het lustrumboek ook via deze site bestellen.

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen